سالی که گذشت بیتردید یکی از درخشانترین دورههای تاریخی مقاومت مردم ایران در برابر رژیم جمهوری اسلامی بود. خیزش «زن، زندگی، آزادی» در ادامهی خیزشهای سالهای 1396، 1398 و 1400 بیگمان در تیزتر شدن تضادهای گوناگونی که جامعهی ایران در چهار دههی گذشته با آنها مواجه بوده و شعلهورتر شدن مبارزه علیه نظامی که عامل این تضادهاست نقش تعیینکنندهای داشت. این خیزش که به سرعت اغلب شهرهای ایران را در برگرفت خواست پوشش اختیاری را گسترش داد و به خواست سرنگونی کلیت نظام حاکم رسید. صدای رسای زنان معترض و پیشتازی آنان در مبارزات این چند ماه «نه فقط به چالش کشیدن کنترل سیاسی ناشی از مذهب و آپارتاید جنسی و جنسیتی، بلکه اشارهای بود به ممکن بودن درهمشکستن دیوارهای ایدئولوژی.» پیشتر گفته بودیم «رویدادهایی که حجمشان بهعنوان یک واقعیت اجتماعی و تاریخی، جایی بهمراتب بزرگتر از موقعیت و حیثیت رسمیشان در فضای زمانی-مکانی اشغال میکنند، ابعادشان چنان منبسط است که میتوانند مرزهای بسیار دورتری را درنوردند و گسستهایی چنان ژرف و پردامنه را موجب شوند که پایههای هویتی را که بستر اجتماعی و تاریخی آنهاست بهلرزه درآورند.» آنچه در این مواجهه زیر سوال رفت ایدئولوژی حکومت اسلامی بود که با تمام سازوکارهای پیچیده و متحجر خود از پس چند دهه سلطهی تمامعیار نتوانست مشروعیت خود را حفظ کند و تنها به ضرب سرکوبی وحشیانه ــ 500 کشته، هزاران مجروح و بیستهزار زندانی ــ توانست از سرکشی شعلههای پرفروغ خیزش بکاهد. بیتردید خشونت اعمالشده در سرکوب موقت خیزش نقش برجستهای داشت اما هرگز از یاد نباید برد که سازماندهی ناکافی مردم و عدم شرکت متشکل و گستردهی تودههای زحمتکش و نیز تلاش مصادرهکنندگان از هر قسم در این فروکش (ولو موقت) نقش داشته است. اکنون در میان انواع تلاشها برای بدیلسازیهای کاذب و رهبرسازیهای گوناگونْ ژرفا بخشیدن به خواستهای گوناگون بخشهای مختلف مردم و مخالفت همهجانبه با نقض معنا و مفهوم راستین و مترقی خیزش «زن، زندگی، آزادی» تلاش و همتی عظیم میطلبد.
از همهی این نشانههای پنهان و آشکار میتوان تصور کرد که در آستانهی سالی دشوار، پرمخاطره و تعیینکننده قرار گرفتهایم. ستیزندگی و دلیری زنان و مردانی که در شش ماه گذشته با واقعبینی منتج از «خوشبینی اراده» ناممکنها را طلبیدند و امکان تصور مناسباتی را فراهم ساختند که بر بنیانهای دیگری استوار است، بیشک در ماههای پیشرو به سوخت و توان انقلابی و انتقادی مضاعفی نیاز دارد.
سایت نقد چنانکه در کتاب سال 1400-1399 وعده داده بود سه پروژهی مختلف هژمونی، خاورمیانه و گروندریسه را در سال گذشته پیش برد. اما تغییر سریع و پرشتاب صحنهی سیاسی باعث شد فعالیت خود را در بخش عمدهی نیمهی دوم سال به مسائل مرتبط با خیزش ژینا معطوف کنیم. تلاش کردیم تا با انتشار مقالهها و یادداشتهایی با توجه به واقعیت سیاسی و امکانات نیروهای رهاییبخش درگیر در خیزش انقلابی جاری، بالقوهگیها و موانع موجود بر سر راه آن را واکاوی کنیم. با این همه، توانستیم بخشی از آن پروژههای تعریفشده در سال پیش را نیز به همت و تلاش رفقایی به انجام برسانیم و امیدواریم در سال آینده بتوانیم نتیجهی این پروژهها را در قالب کتابهایی در دسترس خوانندگان بگذاریم.
سال پنجم فعالیت نقد از جنبهای دیگر نیز برای دستاندرکاران نقد سال دشواری بود. از ابتدای سال، همکاری رفیق عزیز کمال خسروی به علت مشکلات سلامتی به طور موقت با سایت نقد کمرنگ شد. بهرغم نقش چشمگیری که او همواره در اداره و غنابخشی محتوایی به سایت نقد داشته و دارد، کوشیدیم با تکیه بر کار، اندیشه و توافق جمعی که منش و رویکرد «نقد» از همان زمان آغاز شکلیگیریاش بوده است این جای خالی را پر کنیم. اینک در آستانهی سال ششم و در میانهی قیام ژینا، بهبودی و بازگشت تدریجی او دلیل دیگری برای دلگرمی و نویدبخش روزهای تازه برای جمع نقد است. برای او سلامتی و توان روزافزون آرزو میکنیم.
با این چشماندازها، و در آغاز سالی نو از فعالیت «نقد»، مانند همیشه دست یاری به سوی همهی کسانی دراز میکنیم که نقد اقتصاد سیاسی، نقد بتوارگی و نقد ایدئولوژی را برای مبارزه و حرکت به سوی جامعهای آزاد و رها از سلطه و ستم و استثمار ضروری میدانند.
ژن ژیان ئازادی
اسفند 1401
لینک کوتاه شده در سایت «نقد»: https://wp.me/p9vUft-3qI
هزاران درود و سپاس به همه یاران نقد. پایدار و برقرار باشید.